Gezamenlijke bijeenkomst KIDL en BIB Oranje Nassau I

Gezamenlijke bijeenkomst KIDL en BIB (Business in Brunssum) donderdag 8 juni 2023

Op donderdag 8 juni hadden wij een gezamenlijke bijeenkomst met de leden van Business in Brunssum en waren wij te gast in het Schachtgebouw van de Oranje Nassau I in Heerlen.

Na ontvangst met koffie, thee en een heerlijk stukje vlaai kregen wij een film te zien, waarin wij werden meegenomen in het florerende tijdperk van de mijnbouw. We kregen o.a. te zien hoe de mijngangen werden geconstrueerd en wat er allemaal bij kwam kijken om mensen en materieel veilig ondergronds en vervolgens met de kolen weer bovengronds te krijgen. Onder zeer zware omstandigheden moesten de mannen hun werk doen en er heerste een groot gevoel van kameraadschap onder ‘de koempels’ van weleer.

Daarna kregen wij een rondleiding door de mijnschacht en het naastliggende schachtgebouw, waarbij wij machines en attributen die in die tijd werden gebruikt konden bekijken. Hierbij kregen wij uitleg van 3 zeer enthousiaste en kundige gidsen, die op elke vraag een antwoord wisten. Ze vertelden ons ook over de moeilijke tijd na de daadwerkelijke mijnsluiting in 1974 en de daaropvolgende ontmanteling van de mijnen.

Aansluitend konden we in de tuin genieten van diverse lekkernijen van de barbecue, vergezeld van heerlijke salades en sausjes. Met een lekker gekoeld drankje in de hand konden wij uitvoerig napraten met onze collega-ondernemers en terugkijken op een zeer geslaagde middag.

Fotoverslag van bijeenkomst